Карате е едно от най-популярните бойни изкуства в света. Най-голямата

...
 Карате е едно от най-популярните бойни изкуства в света. Най-голямата
Коментари Харесай

17-годишната Теодора Цанева, която мечтае да стане световен шампион по карате (ВИДЕО)

 

Карате е едно от най-популярните бойни изкуства в света. Най-голямата организация в спорта, която е и единствената приета от Международния олимпийски комитет, е Световната федерация по карате (WKF). И до през днешния ден България към момента няма нито един международен първенец в „ олимпийското “ карате, което е под шапката на WKF. Едно момиче на 17 години обаче се осмелява да мечтае за международния връх…

Теодора Цанева – 5-та в света на каратето

Теодора Цанева е име, което не е познато на необятната аудитория у нас. Тесните експерти в международното карате обаче към този момент виждат в Теди голям капацитет, който се чака да се разгърне в идващите няколко години. Българката е измежду най-хубавите каратистки в света в своята категория до 53 кг, като се подрежда на пето място в международната класация при девойките под 18 години.

ContentsТеодора Цанева – 5-та в света на каратетоБез конкуренция в БългарияТреньорът на Теодора – нейният баща5-та в света, а Теодора се финансира сама

Без конкуренция в България

Теодора е най-високо ранкираният каратист на България от всички възрастови групи (момчета, девойки, мъже, жени). Тя обаче среща различен проблем у нас – неналичието на мощна конкуренция, което постанова да взе участие на допустимо повече мощни шампионати в чужбина, с цел да може да продължи да се развива в каратето.

 Теодора Цанева

„ Аз в България нямам изгубен мач. Търсим конкуренция отвън България “, споделя 17-годишната Теодора Цанева пред Actualno.com. Младата българка към този момент има зад тила си няколко доста мощни достижения в младежките международни лиги по карате – два златни, един сребърен и два бронзови медала, завоювани на шампионати в Италия, Турция, Хърватия, Мексико. Към тези оценки прибавя и влиятелно пето място на европейско състезание.

Треньорът на Теодора – нейният татко

Треньорът на Теодора е и неин татко – Николай Цанев. Той е дълготраен играч и треньор по карате, който управлява и най-успешния клуб в България, завоюващ максимален брой оценки от националните шампионати. Николай обаче признава, че не е елементарно да води щерка си и други състезатели на шампионати в чужбина, тъй като финансират сами участията си.

 Теодора Цанева и Николай Цанев

5-та в света, а Теодора се финансира сама

„ На всички международни лиги си поемаме сами разноските. На тези юношески лиги няма награден фонд и няма действителна възвръщаемост на средствата, които влагаме “, разяснява Николай Цанев пред нашата медия. Държавата, и в частност федерацията по карате, отделя средства единствено за европейски и международни шампионати, което значи, че Николай и неговият клуб би трябвало да се оправят сами на другите шампионати.

Без присъединяване по тези юношески международни лиги нито Теодора, нито останалите състезатели могат да бъдат конкурентноспособни на каратистите от другите народи. Именно на тези шампионати се натрупат и точки за международната класация. Петото място на Теодора Цанева в международната класация при девойките под 18 години я слага в добра изходна позиция за влизането ѝ при дамите след година.

Теодора и нейният татко към този момент гледат към първия огромен шампионат при дамите – европейското състезание през месец май 2024-та. А огромната цел в дълготраен проект пред Теодора, макар компликациите с финансирането, е пределно ясна: „ Да стана международна шампионка. До момента България няма международен първенец и желая да бъда първата. “

Повече за 17-годишната Теодора Цанева и нейните триумфи и фантазии в каратето – гледайте във видеото на Actualno.com:

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР